Despre lemn

Sub semnul și lemnul crucii.

Rustic on decembrie 14, 2019

„Omul care transformă lemnul în biserici.”

Un loc comun spune că biserica de zid este cea trainică. Cu toate acestea, biserica de lemn este cea tainică. Cornel Cușner a înțeles de mic acest lucru, admirând lemnul și îndeletnicirile meșterilor din Țara Lăpușului, prin care îl transformau în obiecte de cult, de gospodărie, case, porți, garduri sau biserici. Lemnul are viața lui, dincolo de un limbaj aparte, pe care îl dezvăluie doar celor dispuși să intre într-o comuniune cu el. Atunci cînd te apropii de lemn cu credință și cu dragoste, el începe să vorbească, mărturisește Cornel Cușner, unul din marii noștri ctitori și restauratori în lemn.

Trăinicia și tăinicia lemnului

Deprins de la tatăl său să iubească și să descopere atât lemnul cât și onestitatea în tot ceea ce face, munca cinstită și recompensată după sudoarea palmelor și a frunții, Cornel a dus faima meșterilor maramureșeni mult dincolo de granițele Tării Lăpușului. Cele 40 de biserici pe care le-a făcut în lume, de la Geneva în Statele Unite sau Vatican, sînt locurile unde românii de departe se adună, duminică de duminică în comunitățile pribegiei și varsă lacrimi de dor și durere pentru cei de acasă sau pentru cei care nu mai sunt. Lemnul este cel care adună și unește, lucrează și iubește – sau îi binecuvântează pe cei ce îl binecuvântează.

Oamenii sunt ființe care trăiesc și se dezvoltă cel mai bine în mediul înconjurător, iar lemnul face parte din acel colț de natură care ne poate influența confortul, atât emoțional cât și fizic. Construcțiile din acest element reușesc să ne transforme locuința într-o oază de liniște și de relaxare, contribuind și la absorbția umidității din aer.

Așa a ajuns să ducă trăinicia și tăinicia lemnului în lume, așa a ajuns să restaureze biserici de lemn (la Stolojeni, Bogdan Vodă, Rozavlea, Buzești etc), monumente istorice (Turnul Ștefan – Baia Mare), castele (Teleki – Pribilești, Satulung etc), crucile de la Cimitirul Vesel etc. Așa a devenit parte din sutele de case din lemn unde și-a lăsat îndemînarea sau sufletul din Franța, Italia, Austria, Germania sau Elveția. Pentru că mai bine de jumătate din lucrările lui sînt în afara granițelor țării.

Dăm suflet lemnului în forme noi, fapt care ne onorează -sunt cuvintele cu care Cornel Cușner ne convinge că produsele firmei lui din Baia Mare, Rustic SRL, transformă lemnul din material brut într-un spațiu sacru, care să inspire oamenii la credință.

Mihai Pătraşcu

0 comments
Post a comment