ISTORIC

Rustic dă suflet lemnului. Construim cu profesionalism locuinţe familiale, case de vacanţă, biserici în stil maramureşean din lemn, capele, restaurăm clădiri vechi şi monumente istorice. Producem tâmplărie din lemn stratificat cu geam termopan şi avem în portofoliu construcţii industriale şi structuri utilitare diverse realizate din lemn.

Compania RUSTIC, înfiinţată în anul 1991, este prima firmă din grup care s-a materializat ca urmare a unui gând îndrăzneţ şi a voinţei fondatorului, dl. Cuşner Cornel. Având la acel moment ca obiect principal de activitate restaurarea de monumente istorice, firma şi-a diversificat cu timpul activitatea şi a început, cu paşi siguri, producţia caselor şi căsuţelor de vacanţă din lemn şi a tâmplăriei clasice din lemn. În anul 1997, societatea a achiziţionat un imobil (teren + clădiri administrative + ateliere ) situat în Baia Mare, str. Victoriei nr.136A, în suprafaţă totală de 8.840 mp. unde, datorită reinvestirii profitului în utilaje de producţie, firma a avut o dezvoltare constantă.

Începând cu anul 2010, firma Rustic s-a specializat și în domeniul producţiei de tâmplărie uşi şi ferestre din lemn stratificat cu geam termopan, uşi celulare interioare şi toate tipurile de scări din lemn.

Obiectele principale de activitate cuprind si lucrări de construcţii de case şi căsuţe din lemn, pergole, hale industriale, mobilier de grădină, restaurarea monumentelor istorice din lemn sau zidărie.

Dezvoltându-se continuu, dorind şi reuşind să se impună, Rustic a reusit sa atraga atât piaţa internă cât şi cea externă, prin calitatea execuţiei caselor din lemn, căsuţelor de vacanţă, a minunatelor biserci din lemn în stil maramureşan, precum şi prin alte amenajări din lemn, reuşind ca în scurt timp să devină un lider zonal în ceea ce priveşte construcţiile din lemn si restaurările monumentelor istorice.

Majoritatea lucrărilor de case din lemn (60-70%) reprezintă export pe pieţe consacrate ca Franţa, Belgia, Elveţia, Italia, Austria, încercându-se totodată intrarea produselor pe noi pieţe.

Pentru a face faţă cu succes în execuţia şi restaurarea „bisericilor în stil maramureşean” s-a trecut la specializarea în domeniu a unor tineri lemnari, aceştia fiind grupaţi în jurul unor meşteri populari de renume, preluând şi ducând astfel tradiţia meşteşugului în lemn. Rustic a realizat un număr de 40 de biserici noi din lemn şi a restaurat 60 de biserici, dezvoltându-se continuu şi reuşind să se impună datorită calităţii lucrărilor.

Ca proiecte de suflet si identitate culturală, reamintim: restaurarea a o parte din crucile Cimitirului Vesel de la Săpânţa –a cărei valoare artistică este recunoscută pe plan internaţional şi declarat patrimoniu UNESCO, reabilitarea Pieței Cetății și Turnul Ștefan din Baia Mare; Restaurarea monumentului Bastionul Măcelarilor din Baia Mare; Construcția unei biserici maramureșene din lemn în Geneva; Restaurarea Ecluzei de la Timișoara.

Societatea Rustic Construct este autorizată de către Ministerul Culturii și Patrimoniului Naţional pentru lucrările de restaurare arhitectură, inginerie-consolidare şi restaurare structuri monumente istorice, iar în anul 2016 a luat premiul cel mai mare la Trienala de Restaurare, pentru lucrarea “Piața Cetății și Turnul Ștefan”, unde firma Rustic a fost antreprenor general. Acest premiu prestigios a fost înmânat de către Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice.

Certificări

Vrei să începem un proiect?

Spune-ne câteva detalii despre ceea ce îți dorești, iar noi îți vom oferi, în cel mai scurt timp, o estimare.